Kom van die bureaustoel af: zo kom je weer in beweging

We zitten steeds vaker en langer. En al dat zitten past niet in een gezond sport- en beweegpatroon. Volgens onderzoek van het CBS en RIVM zitten we zelfs zo’n 9 uur er dag. En dat is niet vreemd, want zo’n 3,5 miljoen Nederlanders heeft een zitten beroep. Jongeren spannen zelfs de kroon. Zij zitten maar liefst 10 uur op een dag. Tijd om hier wat aan te doen.

Hoe kan ik minder zitten?

De quote ‘Zitten is het nieuwe roken’ is inmiddels misschien een beetje uitgekauwd. Toch is het nog altijd van belang om je te beseffen dat zitten gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Risico’s die vergelijkbaar zijn aan roken. Denk aan:

 • Hart- en vaatziekten
  Een hoge bloeddruk, een verminderde doorbloeding en een hoog cholesterol. Het zijn allemaal risicofactoren waar zitten aan ten grondslag ligt.
 • Diabetes
  Te veel zitten kan de gevoeligheid voor insuline verminderen. Dit kan leiden tot insulineresistentie en uiteindelijk diabetes type 2.
 • Obesitas
  Wie weinig beweegt verbrandt minder calorieën. En wie weinig calorieën verbrandt heeft meer kans op gewichtstoename.
 • Spierzwakte
  Minder bewegen kan zorgen tot spierzwakte. Mensen met zwakke spieren hebben meer kans om blessures op te lopen. Ook hebben ze vaker pijn, zoals rug- en nekproblemen.
 • Mentale problemen
  Wie veel binnen op een stoel of bureaustoel zit, heeft vaak minder sociale contacten. Mensen met regelmatig sociaal contact over het algemeen gelukkiger. Ook leven zij vaak langer dan mensen met weinig sociale contacten. De buitenlucht én buitenlicht zorgen bovendien voor je mentale welzijn. Het werkt stressverlagend en wordt in verband gebracht met een betere concentratie.

Hoeveel mag je zitten op een dag?

Zorg ervoor dat je niet langer dan 4 tot 8 uur op een dag zit. Wie 8 uur of langer zit loopt al gezondheidsrisico’s. Regelmatig opstaan van je werkplek kan helpen om de negatieve effecten van langdurig zitten te verminderen. Beweeg tenminste 150 minuten per week. Ga wandelen, fietsen of sporten. Het onderbreken van langdurige periodes van zitten met korte wandelingen of lichte oefeningen helpt ook. Veel en langdurig zitten is ongezond. Ook niet als je voldoende beweegt. De grotere voordelen treden op wanneer je zitten vervangt door beweging met matig tot zware intensiteit.


Thuiswerken wordt ergonomischer met deze producten

Is het goed om staand te werken?

Een andere manier om wat vaker uit die bureaustoel te komen is door te gaan staan. Stabureaus zorgen ervoor dat je je benen kunt strekken. Wanneer je zit wordt de doorbloeding in je benen bemoeilijkt. Door te staan in plaats van zitten wordt de bloedcirculatie en zuurstoftoevoer verhoogd. Met meer energie en een verhoogde productiviteit als gevolg. Een stabureau – ook wel een zit-sta-bureau genoemd – stelt je in staat om af te wisselen tussen zitten en staan tijdens je werkzaamheden. Het belangrijkste doel van een stabureau is om de negatieve gevolgen van te lang zitten te verminderen. Zowel op kantoor als op je thuiswerkplek.

Lees ook:

Laatste nieuws over thuiswerken

Design bureaulampen kopen: tips en trends Gezien op de jaarlijkse […]
Hoe zorg je voor werk-privé balans? Het verbeteren van de […]
Filterkoffie of bonenkoffie: alle voor- en nadelen op een rij […]

Onze favoriete producten voor ergonomisch thuiswerken